HATAY'DA GEZİLECEK YERLER
(Hatay ilin adı, Antakya merkez ilçenin adıdır.)
Türkiye Gezgini olarak
ANTİK CAM EVİ'ni gezmenizi öneriyoruz. Aşağıdaki
açıklamalarımızı da okumanızı tavsiye ediyoruz. Gezi planımızda Hatay'da öncelikli yerleri gezdikten sonra mutlaka burayı gezmenizi tavsiye ediyoruz.
* ANTAKYA ARKEOLOJİ MÜZESİ(Mozaikleriyle ünlüdür) (Dikkat! Daha önce Antakya merkezde olan müze 2015 yılında taşınmıştır. Antakya merkeze 3,5 km araçla 8 dakika mesafededir)
Konum
* SAINT PIERRE KİLİSESİ (Antakya merkeze 2km., Arkeoloji Müzesi'ne 1,5 km mesafededir, Sen Piyer okunur)
Konum
Hristiyanların Hristiyan adını aldığı yerdir. Hristiyanların hac yeridir. Her yıl 29 Haziranda Hristiyanlar hacı olmaya gelirler.
* HARBİYE (Antakya merkeze 10 km. mesafededir.)
* HABİB-İ NECCAR CAMİİ (Antakya merkezdedir.)
Konum
Anadolu'da yapılan ilk camidir.
*TIBBİ ve AROMATİK BİTKİLER MÜZESİ (Antakya merkezdedir.)
Konum
Habib-i Neccar Camii'ne yürüyerek 2 dakika(170 m)'dir.
* ÇEVLİK PLAJI(Çevlik, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı bir beldedir)
Çevlik, Titus Tüneli ve Beşikli Mağaralar gezilirken görebileceğiniz bir yerdir. Denizi dalgalıdır. Çevliğin öncesinde uzun Samandağ kumsalı vardır. Hatay'ın tercih edilen plajları Hatay'ın İskenderun ilçesinin Arsuz tatil beldesindedir.
TİTUS TÜNELİ(Hatay'ın Samandağ ilçesinin Çevlik beldesindedir)
BEŞİKLİ MAĞARALAR(Hatay'ın Samandağ ilçesinin Çevlik beldesindedir)
* VAKIFLI KÖYÜ (Hatay'ın Samandağ ilçesindedir.)
Türkiye'nin tek Ermeni Köyüdür. 30 haneli köyün tamamı Ermenidir. Gezmeye değer bir yerdir. Evler çok şirindir.
*
ANTAKYA CAM EVİ - ANTAKYA CAM MÜZESİ (Antakya merkezdedir)
Konum
Antakya'da görülmesi gereken yerlerden birisi de
Antik Cam Evi - Antakya Cam Müzesidir. 140 yıllık avlulu bir Antakya Evi'nde eski Antakya camları koleksiyonunu izlerken üfleme yöntemi ile üretilen parfüm şişeleri, gözyaşı şişeleri, cam kolye uçları satın alabilir, ayrıca zemzem suyu ve kutsal su saklama şişelerinin üretimini seyredip satın alabilirsiniz.
* ARSUZ(Hatay'ın İskenderun ilçesindedir)
Konum
Hatay'ın merkez ilçesi olan Antakya'dan ve Hatay'ın ilçelerinden biri olan İskenderun'dan ve de Gaziantep ilinden birçok kişinin Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Arsuz tatil beldesinde yazlıkları vardır. Kimi sorarsanız yazın Arsuz'da yazlığındadır.
* KARAKSI KÖYÜ (Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'ya bağlı Karlısu beldesindedir) (
Konum)
Kahvaltısı ünlüdür. Kisecik yakınlarındadır. Karaksı Köyü, Hatay'ın merkez ilçesi Antakya'ya bağlı Karlısu beldesindedir. Burada kahvaltı yapabilir, Hatay'ın ünlü katıklı ve biberli ekmeklerinin yapılışını izleyebilirsiniz. Üstü kapalı otantik oturacak yerler vardır. Biraz yüksektir, yazın serindir ve yolu rahattır.
* Batıayaz Yaylası
Batıayaz, Hatay'ın Samandağ ilçesine bağlı bir köydür. Yerel halkın yazın sıcaklarında serinlemek için günü birlik gittikleri, oradaki restoranlarda yemek yedikleri bir yayladır.
* Belen Yaylası(Belen, Hatay'ın bir ilçesidir)
* Antakya Kalesi
GENEL BİLGİLER
Hatay gezilmesi en kolay şehirlerimizdendir. Antakya, Hatay ilinin merkez ilçesidir. Uçakla gitmeyi tercih ederseniz Antakya'da bulunan Hatay Havaalanı'na inersiniz ve taksi ile kalacağınız otele gidebilirsiniz. Özel aracınızla da rahatlıkla Antakya'ya gidebilirsiniz. Otobüsle yolculuğu tercih ederseniz otogarda indikten sonra bekleyen özel aracınız varsa onunla yoksa taksiye atlayıp otelinize ulaşırsınız. Bu sayfamızdaki gezi planlarına bakabilir ve hemen Hatay'ı keşfetmeye başlayabilirsiniz.
Antakya merkezinde trafik çok yoğundur. Özel aracınız olsa dahi özellikle merkezdeki yerlere taksi ile gitmenizi öneririz.
ÖNCELİKLİ GEZİLMESİ GEREKEN YERLER
Antakya Arkeoloji Müzesi(Mozaikleriyle ünlüdür) (Dikkat! Daha önce Antakya merkezde olan müze 2015 yılında taşınmıştır. Antakya merkeze 3,5 km araçla 8 dakika mesafededir)
Konum
Saint Pierre Kilisesi (Antakya merkeze 2km. mesafededir)
Harbiye (Antakya merkeze 10 km. mesafededir)
Antakya'ya geldiyseniz birinci öncelikli Antakya Arkeoloji Müzesi'ni, ikinci olarak Saint Pierre Kilisesi'ni ve üçüncü olarak Harbiye'yi mutlaka görmelisiniz. Harbiye'nin manzarası ve restoranları ünlüdür. Yani buraya manzara ve yöresel yemek, meze ve künefe yemek için gidersiniz.
ACİL GEZİ PLANI
Zamanınız kısıtlıysa bu planı uygulayabilirsiniz. Aşağıdaki yerler Antakya Arkeoloji Müzesi dışında aynı bölgede ve birbirine yürüme mesafesindedir.
Antakya Arkeoloji Müzesi(Mozaikleriyle ünlüdür) birinci öncelikli gezilmesi gereken yerdir. Merkeze 3,5 km araçla 8 dakika mesafededir. Özel aracınızla ya da taksi ile gidebilirsiniz.
Sultan Sofrası'nda yöresel yemekleri tadabilirsiniz. Ortam daha şık olsun diyorsanız Antakya Mado Evi'ni tercih edebilirsiniz. Burayı seçerseniz yemek istediğiniz yemeklerin o anda olup olmadığını telefon edip sormanızı tavsiye ederiz. Gerekli bilgileri
Hatay Ne Yenir?" linkimizde bulabilirsiniz.
Hatay Kral Künefe'de künefenizi yiyebilirsiniz. Gerekli bilgileri
Hatay Ne Yenir?" linkimizde bulabilirsiniz.
Uzun Çarşı'dan yöresel yiyecekler alabilirsiniz. Gerekli bilgileri
Hatay Ne Alınır?" linkimizde bulabilirsiniz.
ANTAKYA - HATAY'DA BİR GÜNLÜK GEZİ PLANI
(Pazartesi Antakya Arkeoloji Müzesi(Mozaikleriyle ünlüdür) kapalı olduğu için bu plan pazartesi dışındaki günler için geçerlidir.)
Sabah kahvaltısı olarak ünlü salçalı tostu Atilla Büfe'den yiyebilirsiniz. Telefonla sipariş verebilirsiniz. Gerekli bilgileri
Hatay Ne Yenir?" linkimizde bulabilirsiniz.
Bundan sonraki tüm gezilecek yerler, Saint Pierre Kilisesi, Harbiye ve Antakya Arkeoloji Müzesi dışında birbirine yürüme mesafesinde olacağı için çok rahat bulacaksınız.
Merkeze 3,5 km araçla 8 dakikamesafedeki muhteşem mozaikleriyle ünlü Antakya Arkeoloji Müzesi'ni gezebilirsiniz. Mozaikleri gezdikten sonra Mermer Lahiti ve içinden çıkarılan iskeletleri mutlaka sorunuz ve görünüz. Müze kart çıkarmanızı tavsiye ediyoruz. 1 yıl boyunca 81 ilimizde geçerli oluyor ve ücret ödemeden müze ve ücretli birçok yeri ziyaret edebiliyorsunuz. Müzekart ile ilgili bilgileri
http://www.muzekart.com linkinden öğrenebilirsiniz. Belirli müzelerden fotoğraflı bir kimliğinizi veriyorsunuz, siz müzeyi gezene kadar kartınız çıkmış oluyor. Bu müzeleri müzekart linkinden ya da telefon ederek öğrenebilirsiniz.
Bir taksi ayarlayıp merkeze 2 km., Arkeoloji Müzesi'ne 1,5 km. ilerdeki Saint Pierre Kilisesi'ni gezmenizi tavsiye ederiz. Taksiyi bekletebilir ya da telefonunu alıp gezdikten sonra arayıp çağırabilirsiniz.
Buradan çıkınca acıkmış olacaksınız. Harbiye'yi gündüz gözüyle görmek isterseniz, 10 km. mesafedeki Harbiye'ye gidip Kule Retoran'da öğle yemeğinizi ve künefenizi yiyip aynı yere dönebilirsiniz.
Yemekten sonra Uzun Çarşı'yı gezebilir, yöresel ürünler alabilirsiniz. Gerekli bilgileri
"Hatay Ne Alınır?" linkimizde bulabilirsiniz.
Yorulunca Kral Künefe'de künefe yiyebilirsiniz. Künefenizi daha önce yediyseniz geniş bir görüşe sahip olan Özsüt'ün üst katında dinlenip çevreyi izlemenizi tavsiye ederiz.
Akşam yemeği için yöresel restoranlardan birini seçebilirsiniz. Gerekli bilgileri
Hatay Ne Yenir?" linkimizde bulabilirsiniz.
Keyifli geziler diliyoruz...
Türkiye Gezgini Gönüllü Ekibi
HATAY'DA 2.GÜN GEZİ PLANI
Hatay için 3 gün ayırdıysanız 2. gün bu planı uygulayabilirsiniz.
2. gün Habib-i Neccar Camii'ni, Ortodoks Kilisesi'ni ve Katolik Kilisesi'ni gezebilir, Uzun Çarşı'da alışveriş yapabilirsiniz. Antik Cam Evi'ni gezebilirsiniz. Harbiye'ye ilk gün gitmediyseniz 2. gün gidebilirsiniz.
Ortodoks ve Katolik kilisesinin dönemlere göre belli ziyaret saatleri vardır. Bu nedenle gezinin ilk gününde buralara uğrayıp ya da telefon edip bu saatleri öğrenmenizi ve buna göre kilise gezme planlarınızı yapmanızı öneririz. Antakya Ortodoks Kilisesi için
tıklayınız. Antakya Katolik Kilisesi için
tıklayınız.
HATAY'DA 3.GÜN GEZİ PLANI
Eğer Hatay için 2 gün ayırdıysanız ilk gün yukarıdaki bir günlük gezi planımızı uygulayabilir, ikinci gün de bu gezi planımızı ya da 2. gün gezi planımızı kullanabilirsiniz.
Titüs Tüneli
Samandağ Kumsalı
Vakıflı Köyü
Hatay'ın Samandağ ilçesindeki Titüs Tünelini, Samandağ kumsalını ve Türkiye'nin tek Ermeni köyü olan ve 30 hanelik köy halkının tümünün Ermeni olduğu Vakıflı Köyü'nü, buradaki kiliseyi gezebilirsiniz. Samandağ'nda eski bir antik kent olan Pieria’yı gezebilirsiniz. Şerif Arat atölyesinden özel Samandağ ipeğinden yapılmış şal alabilirsiniz.
ARSUZ'da NE YAPILIR? ARSUZ - iSKENDERUN - HATAY'da eğlence
Arsuz, Hatay ilinin İskenderun ilçesine bağlı bir belde iken 2014 yılında ilçe olmuştur. Arsuz deniz kıyısında olup, Hatay'ın en popüler tatil yeridir.
Cuma, cumartesi ve pazar akşamları çok kalabalıktır. Eğlence planlarınızı yaparken bunu göz önünde bulundurmanızı tavsiye ederiz.
ZENCEFİL
Zencefil tamamen disco bar tarzı bir mekandır.
Tel: 0 530 544 51 93
ŞALEN-M (RHOSSUS olarak ismi değişmiştir)
Şalen-m(Rhossus)'da hem yemek yiyebilir, hem eğlenebilir, hem de disco bar ortamını yaşayabilirsiniz.
Tel: 0 326 643 23 23
GARAJ
Garaj, özellikle akşam 10:30 sonrası eğlence için uygundur. Hafta içi, bayan arkadaş grupları da rahatlıkla bir araya gelip eğlenebilir. Hafta sonları çok kalabalıktır.
Tel: 0 326 643 25 05
ARSUZ - MİKAİL USTA ÇÖP ŞİŞ(Hatay'ın İskenderun ilçesindeki Arsuz tatil beldesindedir)
Arsuz'un meşhur çöp şiş yeridir. Mekan açık havada, orta halli ve güzeldir. Yazlığınıza ya da tatil sitenizin gazinosuna mangalı ve mezeleriyle gelip pişirme yapabilmektedir.
Türkiye Gezgini Mikail Usta Çöp Şiş'i öneriyor.
Adres: Sami Oytun Caddesi No:51 Arsuz - İskenderun - Hatay (Arsuz'da kime sorsanız gösterir)
Tel: 0 326 643 37 71
Cep: +90 542 527 52 53
ARSUZ - ASFUR KÜNEFE - Künefe, Arsuz tatil beldesi, İskenderun - Hatay
Hatay'ın İskenderun ilçesinin Arsuz tatil beldesindeyseniz künefenin adresi Asfur Künefedir.
Türkiye Gezgini Asfur Künefe'yi önermektedir.
Adres: Arsuz tatil beldesi, İskenderun - Hatay
Tel: 0 326 643 38 78, Tel: 0 326 643 30 80
ARSUZ -
GÜMÜŞ HOTEL RESTAURANT, Arsuz tatil beldesi, İskenderun - Hatay
Gümüş Hotel Restaurant'ta yemek ve künefe yemenizi tavsiye ederiz. Rezervasyon yaptırınız, yaz ise serin bir yer rica ediniz, ilk defa ve Hatay yemekleri için gidiyorsanız belirtiniz, açık büfe yerine sizinle ilgilenen kişinin seçimlerine güveniniz. Muhteşem pidesini, mezelerini, yemeklerini ve künefesini yiyebilirsiniz.
Türkiye Gezgini
Gümüş Hotel Restaurant'ın künefesini önermektedir.
Adres: Çetellik Yol Kavşağı Arsuz - İskenderun - HATAY
Tel: 0 326 643 26 26
ARSUZ - KONACIK KÖYÜ - SERİNYER BALIK RESTAURANT
Balığı, mezeleri, salataları, ince ve yuvarlak dilimlenmiş patates kızartması muhteşemdir. Kimyonlu balıklar çok lezzetlidir. Salaş, doğal ve açık havada bir ortamdır. Hatay'ın İskenderun ilçesinin Arsuz tatil beldesine bağlı Konacık Köyü'ndedir. Konacık Köyü, deniz kıyısındaki balık lokantaları ile ünlüdür.
Türkiye Gezgini Serinyer Balık Restaurant'ı öneriyor.
Adres: Liman Yolu Üzeri Konacık Köyü Arsuz - İskenderun (Konacık Sağlık Ocağını görür görmez sağa dönüyorsunuz ve sahile kadar ilerliyorsunuz.) (
Konum)
Cep: +90 536 661 74 82 (İsa Yıldırım)
Cep: +90 537 478 42 28 (Cumali Yıldırım)
ARSUZ - DURSUN'UN YERİ
Öğle sıcağında bile serinlikte et, balık, tavuk ızgara yiyebileceğiniz nefis mezeler tadabileceğiniz bir yerdir. Akan çayın içine ayaklarınızı daldırabilirsiniz. Mutlaka yanınızda terlik olmasını tavsiye ediyoruz.
Adres: Arsuz Işıklı Köyü çıkışı, 400 metre Kale Köyü yolu üzeri İskenderun - HATAY
Tel: 0 533 295 23 36
Tel: 0 536 373 24 77
ÖZEL İSKENDERUN GELİŞİM HASTANESİ
Hatay'ın İskenderun ilçesinde ya da Arsuz tatil beldesinde Hastane ihtiyacınız olursa İskenderun ilçesinde bulunan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi'ne gidebilirsiniz.
Arsuz - İskenderun arası 30 km.'dir. Arsuz'dan Özel İskenderun Gelişim Hastanesi'ne yol tarifi:
Arsuz'dan sonra Antakya - İskenderun yol ayrımına gelince Antakya'ya sağa dönülür. İlerleyince İskenderun tabelasından sağa dönülür. Düz İskenderun tabelaları takip edilir. Özel İskenderun Gelişim Hastanesi görülünce tabelanın sağındaki yol takip edilir ve hastane aciline ulaşılır. Park yeri ve kafeteryası rahattır.
ARSUZ - GİMİ KASABI
Hatay'ın İskenderun ilçesinin Arsuz tatil beldesindeyseniz ve kasaba ihtiyacınız varsa Gimi Kasabı çok ünlüdür, İskender Turan eti iyi verir, prensip sahibidir. Eğer acil yemek ihtiyacınız varsa doğrudan kasaba Hatay'ın ünlü sini kebabı yaptıracağınızı söyleyiniz. Acılı, acısız, kaç kilo olduğunu belirtiniz. Kasabın kendi tepsileri vardır. Kasap sini kebabını, kağıt kebabını, lahmacunu hazırlar,siz alıp fırına götürürsünüz ya da Gimi Kasap da fırına götürebilir. Fırın pişirir ve yemeğiniz hazırdır. Yani isterseniz telefonla siparişinizi verip piştiği saatte Gimi Kasap'tan alabilirsiniz.
Türkiye Gezgini Gimi Kasabı'nı öneriyor.
Adres: Akdeniz Caddesi Arsuz - İskenderun - HATAY (Arsuz'da kime sorsanız gösterir)
Tel: 0 326 643 36 06
Cep: 0 536 603 31 44