NEVŞEHİR'DE GEZİLECEK YERLER
Nevşehir Müzesi
Ürgüp Müzesi
Hacı Bektaş-ı Veli Müzesi
Hacı Bektaş Arkeoloji ve Etnografya Müzesi
Göreme Açık Hava Müzesi
Rahibeler ve Rahipler Manastırı
Aziz Basil Şapeli
Yılanlı Kilise
Derinkuyu Yeraltı Şehri
Nevşehir Kalesi
Uçhisar Kalesi
Ortahisar
Hitit Kaya Kitabesi (Acıgöl)
Damat İbrahim Paşa Camii ve Külliyesi
ÜRGÜP GEZİ PLANI
Ürgüp gezi planını hazırlayıp bize ileten Sayın Emel Baturünlü'ye teşekkür ederiz. Sizler de gezdiğiniz yerlerle ilgili her bilgiyi Türkiye Gezgini ile paylaşabilirsiniz. Paylaşmak için
tıklayınız.
Ürgüp'e gidip Danışma (information) bulup gezi planımızı yaptık. Zaten oradaki yetkililer size harita üzerinde işaretleyerek ne kadar sürede nereleri gezebileceğinizi anlatıyorlar. Resimler, haritalar oldukça bol.
Ürgüp'te ufak bir gezinti yapıp Temenni (Dua) Tepesi'ne çıkılabilir. İnsanların geçmişteki hükümdarlıklarının yiğitliklerine, iyiliklerine duacı olmalarına karşılık bu isim verilmiş.
Yine Ürgüp'te Asmalı Konak dizisinin çekimlerinin yapıldığı konak ziyaret edilebilir. Tüm dizide oynayanların fotoğrafları duvarlarda asılı. Ayrıca konağın önünde gözlere sürme çeken kadınları görebilirsiniz.
Ürgüp'ten ayrılırken Turasan Şarapları'nın satış mağazasına uğrayıp şarap tadabilirsiniz. Çocuklar için doğal üzüm suyunu tavsiye ederim. (Hem kırmızı, hem de beyaz üzümden)
Ortahisar'da Kızıl Vadi'de yürüyüş yapabilirsiniz. Rengi gerçekten kırmızı taşlar var.
Çok önemli bir not Yeraltı Şehirlerine ve Göreme Açık Hava Müzesine girişte Müze Kart almanızı öneririm. Yanınızda yoksa bile Göreme Açık Hava Müzesi'nde hemen veriyorlar.
Goreme Açık Hava Müzesi'ni orta hızla rehber eşliğinde 1,5 saatte gezebiliyorsunuz.
Saat 18:30'dan sonra ücretsiz serbest halk girişi var. Yine Açık Hava Müzesi içinde ek ücret ödenerek gezilen ayrı bir kilise var. Karanlık Kilise. İçindeki resimler çok iyi korunmuş ve net.
Balonla Nevşehir Turu'da Göreme'deki şirketlerden ayarlanıyor.
Göreme'ye giderken ya da dönerken güzel kafeteryalar var. Uçhisar'da çok çeşitli ve güzel gümüşçüler var. Kale'yi gezebilirsiniz.
Çömlek yapımını izleyebilirsiniz. Çömlek yapımı için 4 çeşit toprak karışımı kullanılıyormuş, Kızılırmak'tan alınıp mayalandırılıyor. 2 çeşidi süs eşyası yapımında, 2 çeşidi mutfak eşyası yapımında kullanılıyormuş. Yoğurt Kabı bana ilginç geldi. Yoğurdu bu çömleklerde mayaladığınızda suyunu kap emiyor ve yoğurt daha katı oluyormuş.
Derinkuyu Yeraltı Şehri Nevşehir'den 32 km. uzakta ama o yol üzerinde önce Kaymaklı Yeraltı Şehri var. Çok dar geçitler var, ilginç bir şehir.
Derinkuyu'dan Ihlara Vadisi 52 km. Biz maalesef gidemedik. Avanos'ta Chez Galip'te ünlü Saç Müzesi'ni gezebilir, şarap tadım yerlerine uğrayabilirsiniz.
Nevşehir Emniyet Müdürlüğü karşısında HACI BABA yemeklerini, Testi Kebabını tavsiye ederim, ayrıca cumartesi, pazar günleri Van Yöresel Kahvaltısı sunulmaktadır.
Ankara'ya dönüşte Aksaray üzerinden giderseniz Tuz Gölü'nü görme şansınız olur. Göl yanında hoş dinlenme tesisi var, gölün kenarındaki çamura ayak ve ellerinizi sokabiliyorsunuz. (Yumuşacık oluyorsunuz)
Ayrıca Tuz Gölü'nün tuzundan elde edilmiş vücut güzellik ve sağlık ürünleri satılmaktadır.
Çok önemli bir tavsiye, biz 2 günde gezmeye çalıştık sürekli vadi, yeraltı, mağara gezmek çok yorucu. Bu yüzden oldukça rahat ayakkabılar giymenizi tavsiye ederim.
Hazırlayan: EMEL BATURÜNLÜ